Svenska bloggare fick på pälsen

juli 29th, 2008 | by Fredrik |

Länkarna uppdaterade: 2008-07-30

Idag gjorde DN:s ”sommarvikarierande (hon agerar i alla fall som en!?)” ledarskribent Lisa Bjurwald bort sig ordentligt när hon försökte ge den svenska bloggosfären på pälsen. I sin ledare ”Blondinbella i bloggsörjan” generaliserar hon rejält och kallade Sveriges bloggosfär för “svensk bloggsörja” och “särskrivande specialklass”. Dessutom följer hon med strömmen och använder bloggvärldens två hetaste ämnen just nu: Blondinbella och FRA-lagen för att försöka lyckas med sin dåliga generalisering.

Om man nu som hon, försöker höja sig över andra kallar dem, OSS – alla vi svenskar som bloggar, för en ”särskrivande specialklass” varför använder hon sig själv då av ett så dåligt försök till att förnya språket som ”gubbar av alla kön och åldrar”.
Wikipedia säger:

”Det finns några olika stereotyper för äldre män. Den mest positiva är arketypen Den gamle mannen som är så klok att han är en symbol för vishet. Andra gubb-stereotyper är den sure och otrevlige gubben som ständigt gnatar och bråkar och som byns alla barn är rädda för, och den skröplige gubben som mödosamt hankar sig fram med en käpp och knappt kan tala eftersom han har sprucken röst och är tandlös. ”

Det känns inte som en sådan kan vara av olika kön eller åldrar!

Jag insåg efter att jag läst Mickey J Barczyks inlägg: ”Dagens Nyheter om bloggar: särskrivande specialklass” och Same same but differents inlägg ”Äpplen och päron i bloggosfären” att allt det jag ville säga redan var skrivet och mycket bättre uttryckt än både jag och Lisa Bjurwald någonsin skulle lyckas med. Tack Mickey och Same same!

En allegori skulle kunna vara att säga åt alla Sveriges ryttare att de lika gärna kan sluta att rida eftersom de ändå bara luktar hästskit och inte har en aning om vad de håller på med, utan det är bara jag och Malin Baryard som kan det där med hästar!

Vad har det här med självförsvar att göra? Inte det minsta, men det handlar definitivt om att stå upp för bloggosfären, det vill säga att visa civilkurage.

Förresten, ledaren har lite med självförsvar att göra, Bjurwald skriver:

”en ung kvinna som i sällskap av flera väninnor besökte en italiensk nattklubb (och dessutom helt korrekt identifierade atmosfären som potentiellt farlig).”

Vad gjorde de då fortfarande kvar på klubben om de hade ”identifierat” den som potentiellt farlig?!
Tips: Om man identifierar en miljö som farlig eller potentiellt farlig, se till att avvik från den miljö på snaraste smidigaste sätt.

Det enda som var något så när rätt i hela ledaren var följande:

”Löwengrip och alla andra unga kvinnor som blivit utsatta för övergrepp: Fortsätt att skrika, skriva och protestera. Era röster behövs.”

Tidigare inlägg
Varningsklockor och varningslampor – sexöverfallet på Blondinbella »

Länkar
Ledaren ”Blondinbella i bloggsörjan” i sin helhet »
Mickey J Barczyks inlägg Dagens Nyheter om bloggar: särskrivande specialklass »
Same same but differents inlägg Äpplen och päron i bloggosfären »
Alter Ego – Mitt i bloggsörjan sitter jag
Blogge Bloggelito – DN-krönikör med death wish och en slafsig penna »
Natalie – Lisa Bjurwald (Dagens nyheter) är en skam för oss kvinnor! »
Bjurwald intervjuas i Medievärlden efter att ledaren publicerats »
Badlands hyena – Wow för vov i bloggosfären »
Basic personligt – Gräva en grop åt sig själv »
Intressant »

Andra bloggar om
Lisa Bjurwald
Bloggsörja
Specialklass
Blondinbella

Uppdatering
Kontaktmannen uppmanar Bjurwald till att börja blogga – Bjurwald borde blogga »

Relaterade länkar
  1. 2 Trackback(s)

  2. Aug 1, 2008: Bjurwald borde blogga. «
  3. Sep 16, 2008: Bloggtips - Skriv enkelt ett nytt blogginlägg | Självförsvarsbloggen

Post a Comment

CommentLuv badge