Bloggtips – Skriv ett inlägg på 20 minuter

september 22nd, 2008 | by Fredrik |

Förra veckan gick jag igenom hur man enkelt skriver ett nytt slående blogginlägg enligt ProBloggers tips. För att lyckas uppnå mitt mål med att bara blogga fyra timmar i veckan så kan det här tipset om hur man skriver ett inlägg på bara tjugo minuter komma väl till pass.

CopyBlogger – How to Write an Article in 20 Minutes

Här nedan går jag igenom punkterna som gör att man lyckas skriva ett inlägg på så pass kort tid. Punkterna är fritt översatta från CopyBloggers inlägg.

1. Lista på idéer
Börja med att lista dina idéer till ett nytt inlägg.
För att komma på fler idéer och vinklingar till ett nytt inlägg kan man t.ex. använda mindmaps, se här:
mindmap över ett tidigare självförsvarsinlägg »

2. Låt artikeln vänta några dagar
Genom att ha påbörjat artikeln på idéstadiet i punkt 1 så kommer man undermedvetet och medvetet försöka hitta fler infallsvinklar till artikeln. Se till att du har möjlighet att anteckna de här idéerna direkt så att man inte tappar bort dem, eller blir stressad av att det är så många grejer att hålla reda på.

3. Krymp antalet trådar/idéer i ett inlägg
Försök att hålla antalet trådar i ett inlägg till ett fåtal, helst bara ett per inlägg. Så här är det dags att rensa bort de idéerna som inte passar in på just det här inlägget. De kan kanske bli ett eget inlägg senare?

4. Spara aldrig på de bra idéerna
Se till att skriv de bra idéerna när du har dem. Nya bra idéer kommer dyka upp längs vägen.

5. Utveckla tricks för att komma förbi skrivkramp
Det kan vara vilket tricks som, börja utifrån en bra rubrik, titta på hur andra bloggare skriver. Fysisk träning, testa att skriva på ett annat ställe än du normalt sett brukar göra.

Här hittar du några andra sådana tricks:
3 sätt att övervinna bloggtorkan »
Rubriken säger mer än en bild »

6. Återkom till till inlägget senare
Genom att återkomma till inlägget senare kan man stöta på stavfel, komma på hur man verkligen vill ha en formulering som man fastnat på tidigare och så vidare.

7. Skriv 3-5 artiklar samtidigt
Den här punkten handlar om att ”smida medan järnet är varmt” det vill säga, flyter ditt skrivande på, passa på att skriv några inlägg till. Samtidigt eller efter varandra spelar ingen roll, huvudsaken är att det blir ett eller flera nya inlägg, eller hur?

8. Använd gärna listor i inlägget
Att använda listor, numrerade eller vanliga bullets gör att det blir enklare och läsa inlägget och det blir också enklare att skriva det.

CopyBlogger sammanfattar sitt inlägg med att konstatera att det är att komma på idéer att blogga om som är det svåra:

So if I can write so quickly, why don’t I write a few articles each day? Apart from the fact that I have a very full time job, writing is the easy part; coming up with the ideas is the tough part.

Andra bloggar om
bloggtips, copyblogger, skriva, blogga

Relaterade länkar
  1. 1 Trackback(s)

  2. Sep 28, 2008: Söndagssmart - v39 | Självförsvarsbloggen

Post a Comment

CommentLuv badge